Core facilities and technology platforms

Contact information

Institute of Biotechnology
Media Kitchen

P.O.Box 56
00014 University of Helsinki
Finland

Visiting address: Viikinkaari 9, room 4016, Biocenter 1

Riitta Ihamäki and Johanna Haukanniemi

Tel: +358 2941 59386
E-mail: elatusainelaboratorio [at] helsinki.fi

University of Helsinki Business
Identity Code: FI-03134717

flamma virtual desktop

Alma intranet

Biocenter Finland logo

 

Reseptit / Recipies — Hiivalaboratorion ohjeet

YEP-AGAR
YEPD-/YPD -MALJAT
YEPD-/YEPD –MALJAT +G418
YEP-/YPD-/YEPD -MEDIUM
YPA-AGAR
YPAD-MALJAT
YPA-/YPAD -MEDIUM
SC-AGAR
SC-MALJAT
SC-MEDIUM
0.5 x SC-AMINOHAPPOSTOKKI 600ML
0.5 x SC-AMINOHAPPOSTOKKI 1000ML
SC-GALAKTOOSI- JA RAFFINOOSIMALJAT
TRANSFORMAATIO- (TR-) MALJAT
PRESPORULAATIOMALJAT
SPORULAATIOMALJAT
ALKON SPORULAATIOMALJAT
SD-MALJAT
SD-MEDIUM
10 x SD-AMINOHAPPOSTOKKI 600ML
10 x SD-AMINOHAPPOSTOKKI 1000ML
SGR-MALJAT
YNB+GLUCOSE –MALJAT
YNB+GLUCOSE -MEDIUM
5XYNB-GLUCOSE –STOKKI
BMMY
BMGY
500 x B
10 x M
10 x GY

Back to Media Kitchen home page


YEP-AGAR

10 g Yeast extract HISPANLAB H1702
20 g Bacto peptone OXOID L37
20 g Agar HISPANLAB H1800
  900 ml MilliQ H2O  

Liuos autoklavoidaan.

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page


YEPD-/YPD -MALJAT
(yeast extract peptone dextroce (dextroce =glucose))

900 ml agaria jäähdytetään + 55° C:ksi.
Lisätään 100 ml 20 % glucose.
Valetaan maljat (n. 25 ml agaria/malja).

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page


YEPD- /YPD- MALJAT +G418

900 ml agaria jäähdytetään + 55° C:ksi.
Lisätään 100 ml 20 % glucose.
Lisätään 2ml (100 mg/ml) G418-stokkia.
Valetaan maljat ja kääritään folioon.

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page


YEP-MEDIUM

10 g Yeast extract HISPANLAB H1702
20 g Bacto peptone OXOID L37
  900 ml MilliQ H2O  

Liuos autoklavoidaan.

YEPD-/YPD -MEDIUM

900 ml:aan YEP-mediumia lisätään 100 ml 20 % glucose.

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page


YPA-AGAR

10 g Yeast extract HISPANLAB H1702
20 g Bacto peptone OXOID L37
20 g Agar HISPANLAB H1800
0,1 g Adenine CALBIOCHEM 1152
  900 ml MilliQ H2O  

Liuos autoklavoidaan.

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page


YPAD-MALJAT

900 ml agaria jäähdytetään + 55° C:ksi.
Lisätään 100 ml 20 % glucose.

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page


YPA -MEDIUM

10 g Yeast extract HISPANLAB H1702
20 g Bacto peptone OXOID L37
0,1 g Adenine CALBIOCHEM 1152
  900 ml MilliQ H2O  

Liuos autoklavoidaan.

YPAD -MEDIUM

900 ml:aan YPA-mediumia lisätään 100 ml 20 % glucose.

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page


SYNTETIC COMPLETE =SC

SC-AGAR

20 g Bacto agar DIFCO 214010
  800 ml MilliQ H2O  

Liuos autoklavoidaan.

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page


SC-MALJAT

800 ml agaria jäähdytetään + 55° C:ksi. Sekoita pyörittäen, älä ravista.
Lisätään 40 ml 50 % glucose -> 2% glucose.
Lisätään 60 ml haluttua 0.5 x aminohappostokkia (esim. SC-ade).
Lisätään 100 ml Yeast Nitrogen Base – stokkia (6.7g/100ml).
Valetaan maljat.

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page


SC-MEDIUM

6.7 g Yeast nitrogen base w/o amino acids DIFCO 291920
  900 ml MilliQ H2O  

Liuos autoklavoidaan.
Lisätään 40 ml 50 % glucose -> 2% glucose.
Lisätään 60 ml haluttua 0.5 x aminohappostokkia (esim. SC-ade).

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page


0.5 x SC-Aminohappostokki 600 ml

0.135 g L-adenine CALBIOCHEM 1152
3.48 g L-argine ICN 100730
2.66 g L-asparticacid GIBCO 11016-029/ACROS 105041000
0.58 g L-histidine SIGMA H-9386
0.36 g L-inositol GIBCO 13390-026
5.25 g L-isoleucin ICN 194689
2.62 g L-leucin MERCK 5360
0.91 g L-lycine ICN 194696
1.94 g L-methionine ICN 194707
0.83 g L-phenylalanine FLUKA 78020, SIGMA P-5482
1.05 g L-serine SIGMA S-4500
1.19 g L-threonine ICN 103053
0.82 g L-tryptophane MERCK 8374
0.18 g L-tyrosine ICN 103183
0.22 g L-urasil CALBIOCHEM 6630
1.17 g L-valine ICN 194769
  ad. 600ml MilliQ H2O  

Liuos liukenee hitaasti, lämmitetään varovasti tarvittaessa.
Liuos steriilisuodatetaan.
Stokki säilytetään folioon pakattuna kylmähuoneessa (+4° C).
Säilyy n. 1 vuoden.

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page


Mallimerkintä: SC -> kaikki aminohapot
SC-ADE -> ei adeniinia
SC-HIS-LEU -> ei histidiinia, ei leusiinia


0.5 x SC-Aminohappostokki 1000 ml

0.22 g L-adenine CALBIOCHEM 1152
5.8 g L-argine ICN 100730
4.4 g L-asparticacid GIBCO 11016-029/ACROS 105041000
0.96 g L-histidine SIGMA H-9386
0.6 g L-inositol GIBCO 13390-026
8.7 g L-isoleucin ICN 194689
4.36 g L-leucin MERCK 5360
1.5 g L-lycine ICN 194696
3.2 g L-methionine ICN 194707
1.38 g L-phenylalanine FLUKA 78020, SIGMA P-5482
1.74 g L-serine SIGMA S-4500
2 g L-threonine ICN 103053
1.36 g L-tryptophane MERCK 8374
0.3 g L-tyrosine ICN 103183
0.36 g L-urasil CALBIOCHEM 6630
1.9 g L-valine ICN 194769
  ad.1000ml MilliQ H2O  

Liuos liukenee hitaasti, lämmitetään varovasti tarvittaessa.
Liuos steriilisuodatetaan.
Stokki säilytetään folioon pakattuna kylmähuoneessa (+4° C).
Säilyy n. 1 vuoden.

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page


SC-GALAKTOOSI- JA RAFFINOOSIMALJAT

40 maljaa

20 g Bacto agar DIFCO 214010
6,7 g Yeast nitrogen base w/o amino acids DIFCO 291920
  ad. 740 ml MilliQ H2O  

Autoklavoidaan.
Agar jäähdytetään + 55° C:ksi.
Lisätään 100 ml 20 % galactose -> 2% ja lisätään 100 ml 10 % raffinose -> 1%
Lisätään 60 ml haluttua 0.5 x aminohappostokkia.
Sekoitetaan pyörittäen, älä ravista.
Valetaan maljat.

20 maljaa

10 g Bacto agar DIFCO 214010
3,35 g Yeast nitrogen base w/o amino acids DIFCO 291920
  ad. 370 ml MilliQ H2O  

Autoklavoidaan.
Agar jäähdytetään + 55° C:ksi.
Lisätään 50 ml 20 % galactose -> 2% ja lisätään 50 ml 10 % raffinose -> 1%
Lisätään 30 ml haluttua 0.5 x aminohappostokkia.
Sekoitetaan pyörittäen, älä ravista.
Valetaan maljat.

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page


Transformaatio- (TR-) maljat

Pohja-agar 

182 g Sorbitol ICN 102938
20 g Agar HISPANLAB H1800
  800 ml MilliQ H2O  

Agar autoklavoidaan.
Jäähdytetään + 55° C:ksi.
Lisätään 100 ml Yeast Nitrogen Base – stokkia (6.7g/100ml)
Lisätään 40 ml 50 % glucose -> 2% glucose
Lisätään 60 ml haluttua 0.5 x aminohappostokkia (esim. SC-ade).
Valetaan maljat.

Pinta-agar

18.2 g Sorbitol ICN 102938
3.0 g Agar HISPANLAB H1800
0.67 g YNB DIFCO 291920
  90 ml MilliQ H2O  

Agar autoklavoidaan.
Lisätään 4 ml 50 % glucose.
6 ml 0.5 x SC-aminohappostokkia
Jäähdytetään + 55° C:ksi
Jaetaan Wasserman-putkiin.

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page


Presporulaatiomaljat

8 g Yeast extract HISPANLAB H1702
3 g Bacto peptone OXOID L37
100 g Glucose ICN 194672
20 g Agar HISPANLAB H1800
  ad. 1000 ml MilliQ H2O  

Agar autoklavoidaan.
Jäähdytetään + 55° C:ksi.
Valetaan maljat.

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page


Sporulaatiomaljat

1.0 g Glucose ICN 194672
1.8 g KCl RIEDEL 31248
2.5 g Yeast extract HISPANLAB H1702
13,6 g NaAc x 3 H2O MERCK 6267
15 g Agar HISPANLAB H1800
  ad. 1000 ml MilliQ H2O  

Agar autoklavoidaan.
Jäähdytetään + 55° C:ksi.
Valetaan maljat.

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page


Alkon sporulaatiomaljat

5 g KCl RIEDEL 32148
16,59 g NaAc x 3 H2O MERCK 6267
15 g Agar HISPANLAB H1800
  ad. 1000 ml MilliQ H2O  

Agar autoklavoidaan.
Jäähdytetään + 55° C:ksi.
Valetaan maljat.

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page


SD-MALJAT

20 g Bacto agar DIFCO 214010
6,7 g Yeast nitrogen base w/o amino acids DIFCO 291920
  ad. 800 ml MilliQ H2O  

Lisätään 100 ml haluttua 10 x aminohappostokkia.
Säädetään pH 5,8:ksi 5 M NaOH:lla (~pari pisaraa).
Liuos autoklavoidaan.
Agar jäähdytetään + 55° C:ksi.
Lisätään 100 ml 20 % glucose -> 2%
Sekoitetaan pyörittäen, älä ravista.
Valetaan maljat.

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page


SD-MEDIUM

6,7 g Yeast nitrogen base w/o amino acids DIFCO 291920
  ad. 800 ml MilliQ H2O  

Lisätään 100 ml haluttua 10 x aminohappostokkia.
Säädetään pH 5,8:ksi NaOH:lla.
Liuos autoklavoidaan.
Lisätään 100 ml 20 % glucose -> 2%

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page


10 x SD-Aminohappostokki 600 ml

0,12 g L-Adenine hemisulfat salt SIGMA A-9126
0,12 g L-arginine HCl ALDRICH A9,260-0
0,12 g L-histidine HCl BDH 37118/MERCK 4350
0,18 g L-isoleucin ICN 194689
0,6 g L-leucin MERCK 5360
0,18 g L-lycine HCl FLUKA 62930/MERCK 5700
0,12 g L-methionine ICN 194707
0,3 g L-phenylalanine FLUKA 78020/ SIGMA P-5482
1,2 g L-threonine ICN 103053
0,12 g L-tryptophane MERCK 8374
0,18 g L-tyrosine ICN 103183
0,12 g L-urasil MERCK 8460
0,9 g L-valine ICN 194769
  ad. 600 ml MilliQ H2O  

Liuos liukenee hitaasti, lämmitetään varovasti tarvittaessa.
Liuos steriilisuodatetaan.
Stokki säilytetään folioon pakattuna kylmähuoneessa (+4° C).
Säilyy n. 1 vuoden.

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page


10 x SD-Aminohappostokki 1000ml

0,2 g L-Adenine hemisulfat salt SIGMA A-9126
0,2 g L-arginine HCl ALDRICH A9,260-0
0,2 g L-histidine HCl BDH 37118/MERCK 4350
0,3 g L-isoleucin ICN 194689
1 g L-leucin MERCK 5360
0,3 g L-lycine HCl FLUKA 62930/MERCK 5700
0,2 g L-methionine ICN 194707
0,5 g L-phenylalanine FLUKA 78020/ SIGMA P-5482
2,0 g L-threonine ICN 103053
0,2 g L-tryptophane MERCK 8374
0,3 g L-tyrosine ICN 103183
0,2 g L-urasil MERCK 8460
1,5 g L-valine ICN 194769
  ad. 1000 ml MilliQ H2O  

Liuos liukenee hitaasti, lämmitetään varovasti tarvittaessa.
Liuos steriilisuodatetaan.
Stokki säilytetään folioon pakattuna kylmähuoneessa (+4° C).
Säilyy n. 1 vuoden.

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page


SGR-MALJAT

20 g Bacto agar DIFCO 214010
6,7 g Yeast nitrogen base w/o amino acids DIFCO 291920
  ad. 700 ml MilliQ H2O  

Lisätään 100 ml haluttua 10 x aminohappostokkia.
Säädetään pH 5,8:ksi NaOH:lla.
Liuos autoklavoidaan.
Agar jäähdytetään + 55° C:ksi.
Lisätään 100 ml 20 % galactose (ster.suod.) ->2%
Lisätään 100 ml 10 % raffinose (ster.suod.) ->1%
Sekoitetaan pyörittäen, älä ravista.
Valetaan maljat.

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page


YNB+glucose –maljat

18 g Bacto agar DIFCO 214010
  ad. 800 ml MilliQ H2O  

Liuos autoklavoidaan.
Agar jäähdytetään + 55° C:ksi.
Lisätään 200 ml 5 x YNB-glucose -stokkia .
Valetaan maljat.

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page


YNB+glucose -medium

ad. 800 ml MilliQ H2O

Liuos autoklavoidaan.
Lisätään 200 ml 5 x YNB-glucose -stokkia

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page


5xYNB-glucose –stokki

1,4 g YNB w/o amino acids & ammonium sulfate DIFCO 0335-15-9
5,0 g Ammonium sulfate MERCK 1217
20 g Glucose ICN 194672
  ad. 180 ml MilliQ H2O  

Säädetään pH 6,0:ksi 5M NaOH:lla (~130ml) erittäin varovasti, pH nousee erittäin helposti.
Täytetään 200 ml:ksi milliQ:lla
Steriilisuodatetaan.

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page


BMMY

10 g Yeast extract HISPANLAB H1702
20 g Bacto peptone OXOID L37
13,4 g Yeast nitrogen base w/o amino acids DIFCO 291920
  ad. 800 ml MilliQ H2O  

Liuos autoklavoidaan ja jäähdytetään huoneenlämpöön.
Lisätään 100 ml 1M Potassium phosphate buffer pH 6,0.
2 ml 500 x B
100 ml 10 x M (5% methanol)
Säilytetään +4° C:ssa. Liuos säilyy noin kaksi kuukautta.

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page


BMGY

10 g Yeast extract HISPANLAB H1702
20 g Bacto peptone OXOID L37
13,4 g Yeast nitrogen base w/o amino acids DIFCO 291920
  ad. 800 ml MilliQ H2O  

Liuos autoklavoidaan ja jäähdytetään huoneenlämpöön.
Lisätään 100 ml 1M Potassium phosphate buffer pH 6,0.
2 ml 500 x B
100 ml 10 x GY (1% glycerol)
Säilytetään +4° C:ssa. Liuos säilyy noin kaksi kuukautta.

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page


500 x B

20 mg Biotin SIGMA B4639
  ad. 100 ml MilliQ H2O  

Liuos steriilisuodatetaan.
Säilytetään +4° C:ssa. Liuos säilyy noin vuoden.

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page


10 x M

5 ml Methanol RIEDEL 32213
  ad. 95 ml MilliQ H2O  

Liuos steriilisuodatetaan.
Säilytetään +4° C:ssa. Liuos säilyy noin vuoden.

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page


10 x GY

100 ml Glycerol J.T.BAKER 7044
  ad. 900 ml MilliQ H2O  

Liuos steriilisuodatetaan.
Säilytetään huoneenlämmössä.

Takaisin ylös / Back to top

Back to Media kitchen home page